Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές Αττικής

 Επικοινωνία
210 24 60 232 - 694 28 55 459

Λάθη γονέων παιδιών με δυσκολίες λόγου και ομιλίας

Μεγάλη αναμονή πριν την αναζήτηση βοήθειας

Η έρευνα δείχνει ότι όσο πιο νωρίς ένα παιδί με κάποια επικοινωνιακή διαταραχή, λάβει Λογοθεραπευτική βοήθεια, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η βοήθεια αυτή. Αυτό οφείλεται στη πλαστικότητα του εγκεφάλου του μικρού παιδιού, όπως αναφέρουν οι νευροεπιστήμονες. Είναι γεγονός ότι ορισμένοι γονείς παιδιών ηλικίας 1 έως 2 ετών, οι οποίοι παρατηρούν ότι το παιδί τους παρουσιάζει καθυστέρηση ομιλίας, μπορεί να μην πάρουν γρήγορα κάποια απόφαση. Αυτό συμβαίνει συνήθως για κάποιον από τους ακόλουθους λόγους: 

  • Αρνηση
  • Φόβος (οικονομικοί φόβοι & κοινωνικός στιγματισμός)
  • Λάθος συμβουλές
  • Έλλειψη γνώσεων

 

Αναζήτηση βοήθειας από διαφορετική ειδικότητα

Συνήθως, ο πρώτος ειδικός που ενημερώνουν οι γονείς οι οποίοι ανυσηχούν για τις δυσκολίες των παιδιών τους, είναι ο οικογενειακός ιατρός ή ο παιδίατρος. Οι ειδικότητες αυτές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση και διάγνωση των επικοινωνιακών διαταραχών, αφού αρκετές φορές οι αιτίες μπορεί να αφορούν παθολογίες ή κακώσεις. Ωστόσο ένας ιατρός, μη όντας ειδικός σε λογοθεραπευτικά ζητήματα θα πρέπει να παραπέμψει τους γονείς σε έναν Λογοθεραπευτή και Ακοολόγο για αξιολόγηση και όχι να περιμένουν 1 με 2 χρόνια ώστε να διαπιστωθεί εάν το παιδί τους ''θα προλάβει'' να καλύψει τα κενά. Επίσης στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος με την αναζήτηση να βρεί πολλές καλές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επικοινωνιακές διαταραχές. Οι πληροφορίες αυτές δεν αφορούν υποχρεωτικά το παιδί τους, το οποίο μπορεί να παρουσιάζει κάποια συμπτώματα από ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν μία διαταραχή. 


Προσπαθούν οι ίδιοι να διορθώσουν το πρόβλημα

Πολλοί γονείς που δεν είναι Λογοθεραπευτές, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επικοινωνιακές δυσκολίες των παιδιών τους. Πρόκειται για γονείς με καλές προθέσεις, υψηλό νοητικό δυναμικό & υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, δεν έχουν λαβει εκπαίδευση στον εντοπισμό των λαθών του παιδιού, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού προγράμματος. Ένας γονέας μπορεί, για παράδειγμα, να εντοπίσει ένα ή δύο εμφανή προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει γραμματικές δυσκολίες ή προβλήματα στην φωνολογική ενημερότητα. Ένας γονέας μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα από αυτά που κάνει ένας Λογοθεραπευτής. Εντούτοις, κανένας δεν τον έχει εκπαιδεύσει πώς να τα κάνει και για αυτό το λόγο είναι καλό να συμβουλευτεί πιο πρίν έναν Λογοθεραπευτή. Οι Λογοθεραπευτές είναι επαγγελματίες με μεγάλη εξειδίκευση, προσόντα και δεξιότητες. Αν οι γονείς συνεργαστούν μαζί τους, τότε τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά όσο αφορά την ποιότητα και την ταχύτητα των αποτελεσμάτων.


Δεν ακολουθούν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο σπίτι

Αρκετές φορές οι γονείς, είτε λόγο αυξημένων υποχρεώσεων είτε λόγο άρνησης της ίδιας της δυσκολίας του παιδιού, δεν ακολουθούν το πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι. Είναι σημαντικό, όταν ο Λογοθεραπευτής δίνει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το σπίτι, αυτό να τηρείται. 


Ενημέρωση από ακατάλληλες πηγές

Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές για ενημέρωση σχετικά με διάφορα θέματα λόγου & ομιλίας. Οι γονείς πρέπει να επιλέγουν αυτό που αφορά περισσότερο το παιδί τους. Μπορούν επίσης να βρούν βιβλία και ερευνητικά άρθρα σε βιβλιοθήκες ή μέσω του διαδικτύου. Αυτό που πρέπει να προσέχουν είναι ότι πρέπει να βλέπουν με μία κριτική ματιά τα όσα διαβάζουν, επειδή πολλές φορές οι πληροφορίες που θα εντοπίσουν είναι αντικρουόμενες.


 

Έλενα Ανυφαντή 

Λογοθεραπεύτρια του Κέντρου Έργο Αγάπης

Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρναί

Στόχος του Κέντρου μας

Είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να επιτύχουν την μέγιστη αυτονομία στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης (δραστηριότητες καθημερινής ζωής, σχολείο, παιχνίδι) μέσα από την έγκυρη διάγνωση & τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης που εφαρμόζουμε. Παράλληλα συμβάλλουμε στην στήριξη της οικογένειας παρέχοντας συμβουλευτική γονέων & workshops.

ergoagapis.gr

Έργο αγάπης... Έργο έμπνευσης & δημιουργίας!
Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης. Έργο ζωής!