Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές Αττικής

 Επικοινωνία
210 24 60 232 - 694 28 55 459

Εργοθεραπεία... Μόδα ή αναγκαιότητα;

Σε μια περίοδο που ολοένα κέντρα ειδικών θεραπειών εμφανίζονται, ακούμε αρκετά συχνά πως ζούμε στην εποχή, όπου η Εργοθεραπεία και οι σχετικές με αυτήν θεραπείες είναι μόδα. Επίσης τονίζεται συχνά ότι, δεν είναι δυνατόν όλα τα παιδιά σήμερα να είναι ''προβληματικά''. Αυτή η άποψη επικρατεί πιστεύοντας παράλληλα πως και 'εμείς που μεγαλώσαμε με δυσκολίες δεν πάθαμε και τίποτα'.

Είναι επίσης αρκετοί οι γονείς, οι οποίοι θεωρούν ότι στη δεκαετία που διανύουμε, είναι πέραν του δέοντος σύνηθες, αρκετός κόσμος να πραγματοποιεί προγράμματα παρέμβασης Εργοθεραπείας, χωρίς όμως να υπάρχει αναγκαιότητα.


Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Για να εξετάσουμε λοιπόν το παραπάνω ερώτημα και να απαντήσουμε ορθά, θα πρέπει να δούμε τι 'είναι' η Εργοθεραπεία ως επιστήμη και πως υπηρετεί τον άνθρωπο.


Η Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη υγείας, η οποία προωθεί την ομαλή εμπλοκή του ατόμου στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Οι τομείς λειτουργικής ενασχόλησης που παρεμβαίνει η Εργοθεραπεία είναι:

  • Βασικές δραστηριότητες καθημερινής ζωής (σίτιση, προσωπική υγιεινή, ένδυση, απόδυση κ.α)
  • Σύνθετες δραστηριότητες καθημερινής ζωής (διαχείριση σπιτιού, φροντίδα άλλων, έκτακτες ανάγκες, διαχείριση οικονομικών κ.α)
  • Εκπαίδευση
  • Εργασία
  • Παιχνίδι
  • Ελεύθερος χρόνος
  • Κοινωνική συμμετοχή
  • Ανάπαυση & ύπνος

Ατομα που εξυπηρετούνται:

  • Ενήλικες με ψυχιατρικές, νευρολογικές, ρευματολογικές, κινητικές ή νοητικές παθήσεις & ουσιοεξαρτήσεις
  • Παιδιά με αναπτυξιακές, αισθητηριακές, κινητικές, νευρομυϊκές, νοητικές, γνωστικές & αντιληπτικές δυσκολίες

Πιο συγκεκριμένα στο παιδιατρικό τομέα η Εργοθεραπεία βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που είτε υπολείπονται, είτε δεν έχουν αποκτηθεί. Οι δεξιότητες αυτές, μπορεί να αφορούν γνωστικά ή αντιληπτικά ελλείμματα, δυσκολίες λεπτής & αδρής κίνησης, αισθητηριακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, δυσκολίες στις κοινωνικές - επικοινωνιακές ικανότητες κ.α


Στόχος του Εργοθεραπευτή είναι το παιδί ή ο ενήλικας, να καταφέρει το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας & αυτοεξυπηρέτησης στο περιβάλλον που ζει.


Συνοψίζοντας, το άτομο που αντιμετωπίζει τις προαναφερόμενες δυσκολίες ή παθήσεις, μετά από μία αξιολόγηση με έναν Εργοθεραπευτή, εάν κριθεί ότι πρέπει να ξεκινήσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα παρέμβασης, θα λάβει όλα τα απαραίτητα εφόδια και την απαιτούμενη εκπαίδευση για την καλύτερη ποιότητα της ζωής του. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως όσο πιο άμεσα ξεκινήσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, τόσο πιο σύντομη θα είναι η πρόοδος και η θεραπευτική του αποκατάσταση.


Ανδρονίκη Μαρινέλη

Εργοθεραπεύτρια

Υπεύθυνη του κέντρου Έργο Αγάπης (Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρναί)

Στόχος του Κέντρου μας

Είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να επιτύχουν την μέγιστη αυτονομία στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης (δραστηριότητες καθημερινής ζωής, σχολείο, παιχνίδι) μέσα από την έγκυρη διάγνωση & τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης που εφαρμόζουμε. Παράλληλα συμβάλλουμε στην στήριξη της οικογένειας παρέχοντας συμβουλευτική γονέων & workshops.

ergoagapis.gr

Έργο αγάπης... Έργο έμπνευσης & δημιουργίας!
Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης. Έργο ζωής!