Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές Αττικής

 Επικοινωνία
210 24 60 232 - 694 28 55 459

Επιλεκτική αλαλία

Η επιλεκτική αλαλία είναι μια αγχώδης διαταραχή κατά την οποία ένα παιδί δε μιλά σε συγκεκριμένα κοινωνικά πλαίσια , ενώ έχει την ικανότητα να το πράξει (Αmerican Psychiatric Association, 2013). Ένα παιδί με επιλεκτική αλαλία μπορεί, για παράδειγμα να μιλάει κανονικά στο σπίτι, ή όταν μένει μόνο του με τους γονείς του, αλλά δεν μπορεί να μιλάει, ή να μιλάει ψιθυριστά, σε κάποιο άλλο κοινωνικό περιβάλλον – στο σχολείο, δημοσίως, ή σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία παρουσιάζουν δυσκολίες σε γλωσσικό, μαθησιακό, αλλά ιδιαίτερα σε κοινωνικό επίπεδο, σε σχέση με τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά. Οι γονείς και οι δάσκαλοι θεωρούν ότι το παιδί το κάνει σκόπιμα και αρνείται να μιλήσει, ή μιλάει αρκετά ψιθυριστά για να το ακούσουν, αλλά το ίδιο το παιδί το βιώνει ως μία αδυναμία. Η δυσκολία αυτή μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αγωνία στο παιδί, διότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει τις ανάγκες του (αν πονάει, αν θέλει να χρησιμοποιήσει το μπάνιο, κτλ) γεγονός το οποίο εμποδίζει το παιδί να συμμετέχει στην τάξη στο σχολείο, καθώς και σε άλλες για την ηλικία του δραστηριότητες.


ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Για να διαγνωσθεί ένα παιδί με επιλεκτική αλαλία πρέπει να υπάρχει συνεχής αποτυχία να μιλήσει σε ειδικές κοινωνικές καταστάσεις (π.χ. στο σχολείο), ενώ μιλά σε άλλες. Επίσης, η διαταραχή πρέπει να έχει επιπτώσεις στην εκπαιδευτική ή επαγγελματική επιτυχία ή την κοινωνική επικοινωνία του παιδιού και να διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα (δε συμπεριλαμβάνεται ο πρώτος μήνας του σχολείου). Τέλος, η αποτυχία της λεκτικής επικοινωνίας δεν πρέπει να οφείλεται σε γλωσσική διαταραχή ή σε διαταραχή επικοινωνίας ή σε κάποια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή σχιζοφρένεια ή άλλη ψυχωτική διαταραχή (Bergman, 2013). Επιπλέον σημειώνεται πως το 90% των παιδιών τείνουν να εμφανίζουν και άλλες διαταραχές άγχους. Μπορεί επίσης να υποφέρουν από διαταραχές στη διάθεση, όπως επίσης και διαταραχές στη μάθηση.


ΑΙΤΙΑ

Τα αίτια της επιλεκτικής αλαλίας δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς, εξαιτίας της σπανιότητάς της και της περιορισμένης έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί γύρω από αυτήν. Γενικότερα, οι μελέτες έχουν δείξει πως είναι πολυπαραγοντική και καθορίζεται από μια σειρά αλληλένδετων παραγόντων, όπως:

 • Γενετικά χαρακτηριστικά
 • Ιδιοσυγκρασία
 • Κοινωνικοί παράγοντες
 • επίτευξη αναπτυξιακών οροσήμων ανάλογα με την ηλικία. 

Ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι, όπως και στις περισσότερες αγχώδεις διαταραχές, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο γενετικό υπόστρωμα το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους στα μέλη της οικογένειας. Αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια τα οποία είναι υπεύθυνα για την επιλεκτική αλαλία, όμως έρευνες έχουν δείξει πως οι γονείς αυτών των παιδιών παρουσιάζουν ιστορικό διαταραχών, όπως επιλεκτική αλαλία, γλωσσικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, ακόμα και κατάθλιψη.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αντιμετώπιση που προτείνεται περισσότερο για την εκλεκτική αλαλία είναι η συμπεριφορική θεραπεία. Ο θεραπευτής δουλεύει με το παιδί και τους γονείς για να προσεγγίσει σταδιακά τα σημεία που το δυσκολεύουν, ενισχύοντας έτσι κάθε φορά την αυτοπεποίθησή του.

 • Το παιδί δεν πιέζεται ποτέ να μιλήσει
 • Ενθαρρύνεται πάντα θετικά.
 • Η θεραπεία συνδυάζεται πάντα με το παιχνίδι, το σχολείο και την οικογένεια


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΛΑΛΙΑ

 • Ποιοί είναι οι τομείς της εμπειρίας σας;
 • Έχετε ποτέ αναλάβει παιδί με εκλεκτική αλαλία; Αν, ναι πόσα και με τί ποσοστά επιτυχίας;
 • Ποιές είναι οι απόψεις σας στην εκλεκτική αλαλία; Με άλλα λόγια γιατί πιστεύετε ότι ένα παιδί οδηγείται στην αλαλία;
 • Ποιά είναι η θεραπευτική σας προσέγγιση στην εκλεκτική αλαλία; Ποιός θα είναι ο ρόλος μου ως γονιού; Ποιός θα είναι ο ρόλος του δασκάλου;
 • Ποιά είναι η άποψη σας σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή στη θεραπεία της εκλεκτικής αλαλίας και σε ποιές περιπτώσεις προτείνετε φαρμακευτική αγωγή;
 • Μπορείτε να με παραπέμψετε σε οικογένειες με εκλεκτική αλαλία με τις οποίες έχετε εργαστεί στο παρελθόν;


! Σημαντική ερώτηση είναι: Πως σκοπεύει να εργαστεί με το παιδί ώστε να το βοηθήσει να προοδεύσει επικοινωνιακά;


Έργο αγάπης κέντρο Λογοθεραπείας | Εργοθεραπείας | Ειδικής αγωγής | Ψυχολογικής υποστήριξης | Συμβουλευτικής Γονέων

Έλενα Ανυφαντή Λογοθεραπεύτρια

Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές ( Μενίδι )

 

Στόχος του Κέντρου μας

Είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να επιτύχουν την μέγιστη αυτονομία στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης (δραστηριότητες καθημερινής ζωής, σχολείο, παιχνίδι) μέσα από την έγκυρη διάγνωση & τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης που εφαρμόζουμε. Παράλληλα συμβάλλουμε στην στήριξη της οικογένειας παρέχοντας συμβουλευτική γονέων & workshops.

ergoagapis.gr

Έργο αγάπης... Έργο έμπνευσης & δημιουργίας!
Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης. Έργο ζωής!