Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές Αττικής

 Επικοινωνία
210 24 60 232 - 694 28 55 459

Σύνδρομο Down & Λογοθεραπεία

 

Το σύνδρομο Down (Ντάουν) προκαλείται από περίσσεια γενετικού υλικού στο χρωμόσωμα 21. Τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της ανωμαλίας είναι σωματική και νοητική υστέρηση που κυμαίνεται από ελαφριά ως βαριά. Το χαμηλό ανάστημα και n τάση για παχυσαρκία είναι συνήθη χαρακτηριστικά.


Οι δυσκολίες που παρατηρούνται στην ομιλία είναι:

• μεγαλύτερη γλώσσα απο το φυσιολογικό με αποτέλεσμα το στόμα να είναι ανοιχτό

• μειωμένος μυικός έλεγχος γλώσσας και χειλιών

• δυσκολίες στην άρθρωση

• ψηλός και στενός υπερωικός θόλο

• οι αντιληπτικές ικανότητες είναι μεγαλύτερες απο τις αντίστοιχες εκφραστικές

• δυσκολίες κατανόησης των όσων ακούν

• δυσκολίες ακοής

• συχνά παρουσιάζουν χαμηλό νοητικό δυναμικό

• υποτονία

• λεκτική δυσπραξία


Η πρώιμη παρέμβαση για αυτά τα παιδιά αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη λόγου και ομιλίας. Ο Λογοθεραπευτής καλείται να αξιολογήσει τις ικανότητες και τις δυσκολίες του παιδιού και να οργανώσει το θεραπευτικό πλάνο για το εκάστοτε παιδί.

Συνήθως ένα θεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Πολλές απο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σύνδρομο Down οφείλονται στην υποτονία που έχουν. Στόχος των θεραπειών είναι η ενδυνάμωση των στοματοπροσωπικών μυών και ο καλύτερος συντονισμός και έλεγχος των αρθρωτών, μέσω διάφορων ασκήσεων. Με αυτό το πρόγραμμα επιτυγχάνεται έτσι και ο έλεγχος της κινητικότητας της γλώσσας, η καταληπτότητα της ομιλίας, η σίτιση και η κατάποση.

Για την βελτίωση της δυσπραξίας γίνονται συγκεκριμένες ασκήσεις απο τον Λογοθεραπευτή οι οποίες στοχεύουν στην σωστή εκφορά λέξεων και φράσεων.

Η Λογοθεραπεία στοχεύει επίσης στον εμπλουτισμό λεξιλογίου, την βελτίωση σύνταξης και μορφολογίας αλλά και της πραγματολογίας Ενίσχυση της οπτικής και ακουστικής μνήμης, εκμάθηση βασικών κανόνων σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς, συνήθως σε συνεργασία με έναν παιδοψυχολόγο.

Στην προσχολική ηλικία, οι συνεδρίες έχουν περισσότερο την μορφή παιχνιδού έτσι ώστε το κίνητρο να είναι ισχυρό και το παιδί να αποδέχεται θετικά το πρόγραμμα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει το πλαίσιο αλλάζει και οι δραστηριότητες είναι πιο οργανωμένες.

Για την σωστή και αποτελεσματική ανάπτυξη του παιδιού χρήσιμη είναι και η εκπάιδευση των γονέων με σκοπό να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και τις ικανότητες του παιδιού τους.


Ασημακοπούλου Χριστίνα

Λογοθεραπεύτρια του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών

Έργο αγάπης

Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές | Μενίδι

Στόχος του Κέντρου μας

Είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να επιτύχουν την μέγιστη αυτονομία στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης (δραστηριότητες καθημερινής ζωής, σχολείο, παιχνίδι) μέσα από την έγκυρη διάγνωση & τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης που εφαρμόζουμε. Παράλληλα συμβάλλουμε στην στήριξη της οικογένειας παρέχοντας συμβουλευτική γονέων & workshops.

ergoagapis.gr

Έργο αγάπης... Έργο έμπνευσης & δημιουργίας!
Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης. Έργο ζωής!