Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές Αττικής

 Επικοινωνία
210 24 60 232 - 694 28 55 459

Ρούχα & απτική αμυντικότητα

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας συχνά εμφανίζουν δυσανεξία σε ορισμένες υφές. Η ενόχληση αυτή μπορεί να αφορά πράγματα τα οποία απλά αγγίζουν με το χέρι, μέχρι την μη ανεκτικότητά τους σε ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει αισθητηριακή υπερφόρτωση στο παιδί.

 

Τί σημαίνει όμως αυτός ο όρος;

Αισθητηριακή υπερφόρτωση έχει κάποιος όταν δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει μέσω των αισθήσεών του, δηλ. να απορρίψει όσα δεν του είναι απαραίτητα και να δεχτεί αυτά που πραγματικά χρειάζεται. Στη περίπτωση των παιδιών με αισθητηριακή υπερφόρτωση η ύφανση του ρούχου μπορεί να δούμε ότι προκαλεί έντονο άγχος, φόβο, ανησυχία, υπερκινητικότητα, κλάμα, εκνευρισμό. Δεν είναι απαραίτητο να δούμε όλες τις παραπάνω συμπεριφορές, κάποιες αρκούν. Έτσι το παιδί θα αποφεύγει να δοκιμάζει τα συγκεκριμένα ρούχα ή θα γίνεται αμυντικό (δεν θα τα ανέχεται καθόλου στο σώμα του). Ως ειδικοί οι Εργοθεραπευτές συχνά προτείνουμε μια σειρά από δραστηριότητες και τεχνικές αποευαισθητοποίησης. Θα αναφέρω μερικές:

  • Εντοπίστε την υφή του ρούχου που δημιουργεί την απτική αμυντικότητα στο παιδί.
  • Γενικά καλό θα ήταν να κόβατε τις ετικέτες ομοιόμορφα για να μη το γρατζουνούν.
  • Προτιμήστε ρούχα και κάλτσες βαμβακερά που να μην γαριάζουν.
  • Αποφύγετε τα πλεκτά και τα συνθετικά ρούχα.
  • Αποφύγετε τα ρούχα που το λάστιχο κόβει.

 

Κάποιες από τις δραστηριότητες και τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε και στο σπίτι είναι παιχνίδια που απαιτούν σπρώξιμο, τράβηγμα, σήκωμα βάρους. Επίσης χρησιμοποιώντας απαλή βούρτσα και περνώντας την από το δέρμα πριν από το ντύσιμο, κάνει πιο εύκολη και ανώδυνη τη διαδικασία ένδυσης. Τέλος μπορούμε να αναφέρουμε το πρωτόκολλο Wilbarger, το οποίο αφορά αποκλειστικά την απτική αμυντικότητα και είναι αρκετά βοηθητικό. Βέβαια η εφαρμογή του απαιτεί ειδική εκπαίδευση.


 

Μαρινέλη Ανδρονίκη

Εργοθεραπεύτρια

Υπεύθυνη του Κέντρου Έργο αγάπης (Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Μενίδι)

Στόχος του Κέντρου μας

Είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να επιτύχουν την μέγιστη αυτονομία στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης (δραστηριότητες καθημερινής ζωής, σχολείο, παιχνίδι) μέσα από την έγκυρη διάγνωση & τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης που εφαρμόζουμε. Παράλληλα συμβάλλουμε στην στήριξη της οικογένειας παρέχοντας συμβουλευτική γονέων & workshops.

ergoagapis.gr

Έργο αγάπης... Έργο έμπνευσης & δημιουργίας!
Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης. Έργο ζωής!