Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές Αττικής

 Επικοινωνία
210 24 60 232 - 694 28 55 459

Βαρηκοϊα & εργοθεραπεία

Η βαρηκοΐα είναι η ποικίλου βαθμού απώλεια της ακουστικής οξύτητας. Ανάλογα με το ανατομικό στοιχείο του αυτιού που έχει προσβληθεί, διαχωρίζεται σε βαρηκοΐα αγωγιμότητας (75%), νευροαισθητηριακή (20%) και μικτή (5%).

Τα παιδιά με βαρηκοΐα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες πέρα από την ακοή. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

  • προβλήματα κατανόησης λόγου
  • δυσκολία κατανόησης αντίθετων εννοιών
  • δυσκολία κατανόησης και ακολουθίας εντολών
  • δυσκολία ομαδοποιήσεων και συσχετισμών
  • οι γνωστικές δεξιότητες δεν είναι σε επίπεδο ανάλογο της ηλικίας τους
  • μαθησιακές δυσκολίες
  • συχνά αργούν να αυτονομηθούν στις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής(ΔΚΖ)


Ο ρόλος του Εργοθεραπευτή


Ο Εργοθεραπευτής δεν είναι ο κύριος θεραπευτής στις διαταραχές ακοής, ωστόσο όταν υπάρχουν οι προαναφερθείσες δυσκολίες κρίνεται απαραίτητη η συμβολή του. Ο Εργοθεραπευτής χρησιμοποιώντας ποικίλα αισθητηριακά ερεθίσματα,(απτικά-ιδιοδεκτικά, γευστικά, οσφρητικά, αιθουσαία) δίνοντας έμφαση στα οπτικά, μπορεί να πετύχει βελτίωση γνωστικών δεξιοτήτων καθώς και εκπαίδευση σε ΔΚΖ. Η χρήση εικόνων είναι απαραίτητο εργαλείο. Επιπλέον σε συνεργασία με τον Λογοθεραπευτή (ο οποίος είναι ο βασικός θεραπευτής, όσο αφορά το λόγο και την επικοινωνία) μπορεί να ενισχύσει κομμάτια πραγματολογίας, κατηγοριοποιήσεων και συσχετισμών. Συνεχής επίσης θα πρέπει να είναι και η συνεργασία με τον ωτορινολαρυγγολόγο του παιδιού όσο αναφορά την βελτίωση ή την επιδείνωση της κατάστασής του.Μαρινέλη Ανδρονίκη

Εργοθεραπεύτρια

Υπεύθυνη του κέντρου Έργο αγάπης (Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Μενίδι)

Στόχος του Κέντρου μας

Είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να επιτύχουν την μέγιστη αυτονομία στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης (δραστηριότητες καθημερινής ζωής, σχολείο, παιχνίδι) μέσα από την έγκυρη διάγνωση & τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης που εφαρμόζουμε. Παράλληλα συμβάλλουμε στην στήριξη της οικογένειας παρέχοντας συμβουλευτική γονέων & workshops.

ergoagapis.gr

Έργο αγάπης... Έργο έμπνευσης & δημιουργίας!
Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης. Έργο ζωής!