Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές Αττικής

 Επικοινωνία
210 24 60 232 - 694 28 55 459

Γραφή & Εργοθεραπεία

Το παιδί μου δεν πιάνει σωστά το μολύβι... Κάνει άσχημα γράμματα... Δυσφορεί στις γραπτές εργασίες.

 

Που πρέπει να απευθυνθώ;

Η δεξιότητα της γραφής, εισέρχεται στη ζωή του ανθρώπου από πολύ νωρίς. Αρχικά το νήπιο, απλά μουτζουρώνει το χαρτί, ενώ σταδιακά μεγαλώνοντας καλείται να ανταποκριθεί στη σύνθετη διαδικασία της γραφής. 


Ο ειδικός που αναλαμβάνει την εκπαίδευση του παιδιού, είναι αποκλειστικά ο Εργοθεραπευτής. 

Ο Εργοθεραπευτής έχοντας ως κύριο στόχο την κατάκτηση της γραφής, εργάζεται πάνω στις δεξιότητες εκείνες που είναι απαραίτητες και προετοιμάζουν το παιδί για την λειτουργική γραφή. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται το παιδί. Αφού ληφθεί υπόψη η ηλικία & η ωριμότητα του παιδιού, θα ανιχνευθούν τυχόν δυσκολίες που εμποδίζουν την κατάκτηση της δεξιότητας της γραφής. Μετά το πέρας της αξιολόγησης ο θεραπευτής διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμβασης που ταιριάζει στο παιδί.


Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι ποικίλα όπως, παιχνίδια, γραφοκινητικό υλικό, αισθητηριακός εξοπλισμός, Η/Υ κ.α.

Απώτερος στόχος είναι το παιδί να γράφει οργανωμένα στο τετράδιό του.


Παρακάτω θα αναφέρουμε τα στάδια ανάπτυξης της γραφής:

  • 1,5 - 2 ετών

Παλαμιαία σύλληψη μολυβιού. Το παιδί μουτζουρώνει σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

  • 2 - 3 ετών

Τετραποδική λαβή. Το παιδί μουτζουρώνει σε χαρτί και σχεδιάζει ευθείες γραμμές, οριζόντιες, κάθετες & κύκλο.

  • 4 - 5 ετών

Τριποδική λαβή, στήριξη μολυβιού με το μέσω δάχτυλο. Αντιγράφει σχήματα, κεφαλαία γράμματα, αριθμούς καθώς επίσης χρωματίζει βγαίνοντας λίγες φορές εκτός πλαισίου.

  • 5 - 6 ετών

Κατάκτηση της τριποδικής λαβής. Σε αυτό το στάδιο, γράφει το όνομά του σωστά, γράφει όλα τα γράμματα κεφαλαία και πεζά, τους αριθμούς, ενώ παράλληλα χρωματίζει εντός πλαισίου.

  • 6 - 7 ετών

Σε αυτό το στάδιο η λαβή έχει ωριμάσει πλήρως. Το παιδί γράφει με ορθό τρόπο λέξεις και προτάσεις και καταφέρνει πολύπλοκες ζωγραφιές.


Οι δυσκολίες στη γραφή, δεν περνούν με την πάροδο του χρόνου. Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μέσω της παρέμβασης από τον ειδικό, θα οδηγήσουν σε σημαντικές δυσκολίες κατά τη φοίτηση του παιδιού στο Δημοτικό σχολείο. Τα αποτελέσματα θα είναι η άρνηση εκτέλεσης των γραπτών εργασιών του, η συνεχής ματαίωση ενώ μπορεί να εμφανίσει δυσγραφία.

Ας μην ξεχνάμε πως η δεξιότητα της γραφής είναι πολύ σημαντική τόσο για την σχολική, όσο και για την ενήλικη ζωή.


Το Έργο Αγάπης διαθέτει έμπειρους Εργοθεραπευτές που αναλαμβάνουν παιδιά με τις παραπάνω ή ανάλογες δυσκολίες γραφής. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού με τους ειδικούς μας.


Ανδρονίκη Μαρινέλη

Εργοθεραπεύτρια 

Υπεύθυνη του κέντρου Έργο αγάπης (Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρναί)

 

Στόχος του Κέντρου μας

Είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να επιτύχουν την μέγιστη αυτονομία στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης (δραστηριότητες καθημερινής ζωής, σχολείο, παιχνίδι) μέσα από την έγκυρη διάγνωση & τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης που εφαρμόζουμε. Παράλληλα συμβάλλουμε στην στήριξη της οικογένειας παρέχοντας συμβουλευτική γονέων & workshops.

ergoagapis.gr

Έργο αγάπης... Έργο έμπνευσης & δημιουργίας!
Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης. Έργο ζωής!