Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές Αττικής

 Επικοινωνία
210 24 60 232 - 694 28 55 459

Σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής

Πολύ τακτικά πλέον ακούμε τον όρο διάσπαση προσοχής κυρίως σε μαθητές δημοτικού. Τι είναι όμως η διάσπαση προσοχής ή αλλιώς το Σύνδρομο Ελλειμματικής προσοχής που τόσο απασχολεί γονείς και δασκάλους; Θα δώσουμε λοιπόν ένα σύντομο ορισμό.

ΟΡΙΣΜΟΣ: Είναι ένα σύνδρομο το οποίο εμφανίζει εντοπισμό στον μετωπιαίο και πιθανά και τον ινιακό λοβό και το οποίο προσβάλλει την ικανότητα του ατόμου να παραμείνει ήρεμο με φυσιολογικού επιπέδου κινητική απόδοση και να εστιάσει ή μετατοπίσει την προσοχή του. Θα πρέπει να επηρεάζει την λειτουργικότητά του τουλάχιστον σε ένα τομέα για να θεωρηθεί πάθηση (μαθησιακή επίδοση, αυτουπηρέτηση, διαπροσωπικές σχέσεις, παιχνίδι κλπ) Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ -Πιθανή διαταραχή καταγραφής (υψηλή ή χαμηλή καταγραφή συγκεκριμένων συστημάτων) -Πιθανή διαταραχή ρύθμισης. Εναλλαγή υπερ-υπο καταγραφών, μεταιχμιακές εκδηλώσεις -Για την υπερκινητικότητα υπάρχει η εμπλοκή του αιθουσαιο – ιδιοδεκτικού συστήματος -Για την διάσπαση προσοχής υπάρχει εντονότερα η εμπλοκή του οπτικού και ακουστικού συστήματος (Αλεξάνδρου Στράτος, Προσέγγιση)

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ: Αν διαπιστώσετε πως το παιδί σας δεν συγκεντρώνεται εύκολα, συχνά δείχνει να ονειροπολεί, δεν ακούει ή ξεχνά εύκολα, στο σχολείο οι δάσκαλοι επίσης παρατηρούν ότι διασπάται εύκολα η προσοχή του, δεν σημειώνει ασκήσεις, ξεχνάει βιβλία ή τετράδια καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο Εργοθεραπευτή για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρέμβασης που θα βοηθήσει το παιδί σας να οριοθετηθεί και να οργανωθεί. Παράλληλα θα ήταν βοηθητικό ως γονείς να ξεκινήσετε συμβουλευτική ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε τη δυσκολία του παιδιού και να βρείτε τρόπους διαχείρισής του. Στο κέντρο μας χρησιμοποιούμε αξιολογητικά τέστ που μας βοηθούν να εντοπίσουμε τις δυσκολίες σε μαθητές με Διάσπαση προσοχής και συγκέντρωσης και να οργανώσουμε εξειδικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης.

 


Μαρινέλη Ανδρονίκη

Εργοθεραπεύτρια

Υπεύθυνη του κέντρου Έργο Αγάπης (Δεκελείας & Ξενοφώντος 19, Αχαρνές)

Στόχος του Κέντρου μας

Είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να επιτύχουν την μέγιστη αυτονομία στους τομείς λειτουργικής ενασχόλησης (δραστηριότητες καθημερινής ζωής, σχολείο, παιχνίδι) μέσα από την έγκυρη διάγνωση & τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης που εφαρμόζουμε. Παράλληλα συμβάλλουμε στην στήριξη της οικογένειας παρέχοντας συμβουλευτική γονέων & workshops.

ergoagapis.gr

Έργο αγάπης... Έργο έμπνευσης & δημιουργίας!
Έργο φροντίδας, κατανόησης, αλληλεγγύης. Έργο ζωής!